Kezdőlap Életmód Alkoholos ital Miért finomabb hidegen a sör?

Miért finomabb hidegen a sör?

34
0

Forró nyári napokon senki sem akar szobahőmérsékletű sört inni, és remélhetőleg a „Mossunk fel a langyossal” mondatot soha senki nem mondta még ki.

Mindenki tudja, hogy a sört hidegen a legjobb felszolgálni. A Coors Light sörfőzde címkéje (ma már számos hazai sör gyártó is használja a módszert) színváltással jelezte, amikor az ital elérte az optimális hőmérsékletet, írja cikkébben a FoodandWine.com.

De miért ízlik jobban a sör, amikor hideg?

A tudomány válaszol

Egy kínai tudóscsoport nemrégiben tanulmányt publikált, amely megpróbálta megválaszolni ezt a kérdést. „Két évvel ezelőtt Xiaotao Yang és én sört ittunk együtt,” mondta Lei Jiang, a Kínai Tudományos Akadémia kutatója a Phys.org-nak. „Épp befejezte a doktori értekezését, és megkérdezte, ‘Mit csináljunk most?’ Ekkor én a kínai alkoholos italok egyik legnagyobb gyártójának tudományos bizottságában voltam, és eszembe jutott a kérdés: ‘Miért van a kínai baijiu-nak ilyen különleges alkoholtartalma?’”

A kutatásukat a Matter folyóirat május 1-jén publikálta. Jiang, Yang és kollégáik a baijiu, egy népszerű kínai likőr etanol alkoholmolekuláinak szerkezetét vizsgálták különböző hőmérsékleteken. Az alkoholos italok magasabb etanolkoncentrációjánál a molekulák „láncszerű klaszterekben” rendeződnek, alacsonyabb etanolkoncentrációnál pedig inkább tetraéderes, vagy piramis alakú klaszterekben. A kutatók azt is megállapították, hogy a „láncszerű” változat inkább etanol ízű volt.

A baijiu esetében az etanol klaszterek piramis alakúak voltak szobahőmérsékleten, ami a Baijiu rajongók szerint az ideális. Ha a baijiu-t melegítették, a molekulák láncszerűvé váltak, ami erősebb etanol ízt adott az italnak.

A sör esetében ennek az ellenkezője igaz: az etanol klaszterek hideg hőmérsékleten láncszerűek, és piramis alakúvá válnak, ahogy az ital felmelegszik. Így a sör elveszti az etanol ízét, amikor melegszik.

Új lehetőségek az italgyártásban

A kutatók optimisták az eredményeik alkalmazásával kapcsolatban. Úgy vélik, hogy az alkoholos italokat gyártó vállalatok kihasználhatják ezeket az ismereteket olyan italok létrehozására, amelyek optimális „etanolos” ízt kínálnak, miközben alacsonyabb tényleges etanolkoncentrációt tartalmaznak. Ez forradalmasíthatja az italgyártást, és új italok sorát kínálhatja a különböző preferenciákhoz.

Erre mi is emeljük poharunkat! Egy hideg poharat!

Forrás: FoodAndWine.com

Hirdetés: Sport felszerelések

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .