Hideg reggelek, korán sötétedő esték, esős időjárás. A téli hónapokban testünk fokozott igényt mutat bizonyos vitaminokra és ásványi anyagokra, melyek pótlása kulcsfontosságú a hiánybetegségek megelőzéséhez. Ebben a témakörben Bakk Brigitta, a Rama dietetikus szakértője ad hasznos tanácsokat, hogyan integrálhatjuk izgalmasan és változatosan a vitaminokat étrendünkbe. A Kalóriák és a Mozgás Egyensúlya Télen A téli időszakban kevesebb időt töltünk a szabadban, de étkezéseink gyakran nem csökkennek, sőt a hideg időjárás miatt tartalmasabb ételekre vágyunk. A meleg levesek és raguk, melyekre nyáron alig gondolnánk, most vonzóbbá válnak. A reggeli és vacsora gyakran otthon, televíziózás vagy olvasás közben történik, ami könnyen felboríthatja a kalória bevitel és felhasználás egyensúlyát, különösen az ünnepek alatt. A hosszan tartó ülőmunka során az izmok megmerevedhetnek, ezért fontos, hogy még a nappaliban vagy hálószobában is végezzünk egyszerű testmozgást, például jóga vagy nyújtás formájában. Ha kültéri mozgásra vágyunk, hosszabb séták kisállataink társaságában is megfelelőek lehetnek. Létfontosságú Vitaminok Télen A D-vitamin, amely zsírban oldódik és nélkülözhetetlen a csontok egészségéhez, különösen fontos télen, amikor kevesebb a napfény. D-vitaminban gazdag élelmiszerek, mint a máj, krémlevesek alapanyagaként szolgáló margarin, segíthetnek a szükséges mennyiség pótlásában. Ezek az ételek friss fűszerekkel, mint rozmaring és petrezselyem, még ízletesebbé tehetők. Az E-vitamin, egy másik zsírban oldódó vitamin, szintén létfontosságú a téli hónapokban. Ez az antioxidáns, amely megtalálható a növényi olajokban, gabonacsírákban, és salátákban, segít megkötni a szervezetben a szabadgyököket és erősíti az immunrendszert. A C-vitamin, egy vízben oldódó antioxidáns, szintén elengedhetetlen az immunrendszer erősítéséhez. Mivel hőre és fényre érzékeny, ajánlott nyersen, turmix formájában vagy párolva fogyasztani. Szezonális Élelmiszerek Előnyben Részvétele Télen kevésbé változatos a gyümölcskínálat, de az alma, körte, birsalma és naspolya vegyesen fogyasztva, fagyasztott gyümölcsökkel kiegészítve, remek vitaminforrás lehet. A télen elérhető zöldségekből változatos köretek és krémek készíthetők. Párolt vagy sütőben sült zöldségek, mint a kelbimbó, kelkáposzta, vagy zeller, kiválóak lehetnek főfogásként is. Az étrend kiegészítésére multivitaminok is használhatóak, de figyelni kell a túlfogyasztás veszélyeire, mint például a D-vitamin túlzott bevitelének következményeire. A téli időszakban fontos a rendszeres vérvétel is, hogy a vitaminok szintjét megfelelően monitorozzuk.
Hideg reggelek, korán sötétedő esték, esős időjárás. A téli hónapokban testünk fokozott igényt mutat bizonyos vitaminokra és ásványi anyagokra, melyek pótlása kulcsfontosságú a hiánybetegségek megelőzéséhez. Ebben a témakörben Bakk Brigitta, a Rama dietetikus szakértője ad hasznos tanácsokat, hogyan integrálhatjuk izgalmasan és változatosan a vitaminokat étrendünkbe. A Kalóriák és a Mozgás Egyensúlya Télen A téli időszakban kevesebb időt töltünk a szabadban, de étkezéseink gyakran nem csökkennek, sőt a hideg időjárás miatt tartalmasabb ételekre vágyunk. A meleg levesek és raguk, melyekre nyáron alig gondolnánk, most vonzóbbá válnak. A reggeli és vacsora gyakran otthon, televíziózás vagy olvasás közben történik, ami könnyen felboríthatja a kalória bevitel és felhasználás egyensúlyát, különösen az ünnepek alatt. A hosszan tartó ülőmunka során az izmok megmerevedhetnek, ezért fontos, hogy még a nappaliban vagy hálószobában is végezzünk egyszerű testmozgást, például jóga vagy nyújtás formájában. Ha kültéri mozgásra vágyunk, hosszabb séták kisállataink társaságában is megfelelőek lehetnek. Létfontosságú Vitaminok Télen A D-vitamin, amely zsírban oldódik és nélkülözhetetlen a csontok egészségéhez, különösen fontos télen, amikor kevesebb a napfény. D-vitaminban gazdag élelmiszerek, mint a máj, krémlevesek alapanyagaként szolgáló margarin, segíthetnek a szükséges mennyiség pótlásában. Ezek az ételek friss fűszerekkel, mint rozmaring és petrezselyem, még ízletesebbé tehetők. Az E-vitamin, egy másik zsírban oldódó vitamin, szintén létfontosságú a téli hónapokban. Ez az antioxidáns, amely megtalálható a növényi olajokban, gabonacsírákban, és salátákban, segít megkötni a szervezetben a szabadgyököket és erősíti az immunrendszert. A C-vitamin, egy vízben oldódó antioxidáns, szintén elengedhetetlen az immunrendszer erősítéséhez. Mivel hőre és fényre érzékeny, ajánlott nyersen, turmix formájában vagy párolva fogyasztani. Szezonális Élelmiszerek Előnyben Részvétele Télen kevésbé változatos a gyümölcskínálat, de az alma, körte, birsalma és naspolya vegyesen fogyasztva, fagyasztott gyümölcsökkel kiegészítve, remek vitaminforrás lehet. A télen elérhető zöldségekből változatos köretek és krémek készíthetők. Párolt vagy sütőben sült zöldségek, mint a kelbimbó, kelkáposzta, vagy zeller, kiválóak lehetnek főfogásként is. Az étrend kiegészítésére multivitaminok is használhatóak, de figyelni kell a túlfogyasztás veszélyeire, mint például a D-vitamin túlzott bevitelének következményeire. A téli időszakban fontos a rendszeres vérvétel is, hogy a vitaminok szintjét megfelelően monitorozzuk.

Hideg reggelek, korán sötétedő esték, esős időjárás. A téli hónapokban testünk fokozott igényt mutat bizonyos vitaminokra és ásványi anyagokra, melyek pótlása kulcsfontosságú a hiánybetegségek megelőzéséhez. Ebben a témakörben Bakk Brigitta, a Rama dietetikus szakértője ad hasznos tanácsokat, hogyan integrálhatjuk izgalmasan és változatosan a vitaminokat étrendünkbe.

A Kalóriák és a mozgás egyensúlya télen

A téli időszakban kevesebb időt töltünk a szabadban, de étkezéseink gyakran nem csökkennek, sőt a hideg időjárás miatt tartalmasabb ételekre vágyunk. A meleg levesek és raguk, melyekre nyáron alig gondolnánk, most vonzóbbá válnak. A reggeli és vacsora gyakran otthon, televíziózás vagy olvasás közben történik, ami könnyen felboríthatja a kalória bevitel és felhasználás egyensúlyát, különösen az ünnepek alatt. A hosszan tartó ülőmunka során az izmok megmerevedhetnek, ezért fontos, hogy még a nappaliban vagy hálószobában is végezzünk egyszerű testmozgást, például jóga vagy nyújtás formájában. Ha kültéri mozgásra vágyunk, hosszabb séták kisállataink társaságában is megfelelőek lehetnek.

Létfontosságú vitaminok télen

A D-vitamin, amely zsírban oldódik és nélkülözhetetlen a csontok egészségéhez, különösen fontos télen, amikor kevesebb a napfény. D-vitaminban gazdag élelmiszerek, mint a máj, krémlevesek alapanyagaként szolgáló margarin, segíthetnek a szükséges mennyiség pótlásában. Ezek az ételek friss fűszerekkel, mint rozmaring és petrezselyem, még ízletesebbé tehetők. Az E-vitamin, egy másik zsírban oldódó vitamin, szintén létfontosságú a téli hónapokban. Ez az antioxidáns, amely megtalálható a növényi olajokban, gabonacsírákban, és salátákban, segít megkötni a szervezetben a szabadgyököket és erősíti az immunrendszert. A C-vitamin, egy vízben oldódó antioxidáns, szintén elengedhetetlen az immunrendszer erősítéséhez. Mivel hőre és fényre érzékeny, ajánlott nyersen, turmix formájában vagy párolva fogyasztani.

Szezonális élelmiszerek előnyben

Télen kevésbé változatos a gyümölcskínálat, de az alma, körte, birsalma és naspolya vegyesen fogyasztva, fagyasztott gyümölcsökkel kiegészítve, remek vitaminforrás lehet. A télen elérhető zöldségekből változatos köretek és krémek készíthetők. Párolt vagy sütőben sült zöldségek, mint a kelbimbó, kelkáposzta, vagy zeller, kiválóak lehetnek főfogásként is. Az étrend kiegészítésére multivitaminok is használhatóak, de figyelni kell a túlfogyasztás veszélyeire, mint például a D-vitamin túlzott bevitelének következményeire. A téli időszakban fontos a rendszeres vérvétel is, hogy a vitaminok szintjét megfelelően monitorozzuk.

Hirdetés: Sport felszerelések

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .